Haptotherapie voor kinderen

Kinderen denken niet na over wat ze voelen. Ze zijn heel puur in hun gevoelsbeleving. Voelen is één van de eerst ontwikkelde vermogens van een Kind. Nog voor de taal en intelligentie ontwikkeld is, kan een baby of klein kindje al voelen. Als kinderen met gevoelens worstelen reageren ze primair en gaan simpelweg ander gedrag vertonen. Als er dingen gebeuren die ze niet aan kunnen, reageren kinderen hierop. Dat kan zijn door zich af te sluiten, te verharden of bijvoorbeeld door het contact te gaan vermijden. Ieder kind zal dat op zijn of haar eigen manier doen. Enkele voorbeelden:

  • Door te proberen ’s nachts te verwerken wat overdag niet paste wat kan resulteren in slecht slapen;
  • Door het contact dat niet meer goed voelt te vermijden en zelfs alle contact te vermijden;
  • Ingehouden met onvoorspelbare woede uitbarstingen;
  • Ingehouden en weinig plezier en weinig energie, vaak wat somber;
  • Extra druk, initiatiefrijk en achteraf verbaasd staan te kijken naar wat er nu toch weer gebeurd is;
  • Heel verschillend gedrag thuis en op school laten zien

Alle kinderen reageren weer anders, afhankelijk van zijn of haar karakter en de situatie waarin het opgroeit.

Haptotherapie voor kinderen

Haptotherapie kan kinderen, spelenderwijs, aan het lijf het verschil laten ervaren hoe het voelt als je je afsluit voor contact en hoe het lichaam vrijer voelt als je je kunt openstellen voor een goed voelend contact. Een kind heeft van nature een grote drang om zich te ontwikkelen. Zodra het kind een goede vorm van contact weer herontdekt, zal het op een alerte manier verkennen of het contact veilig en vertrouwd is en proberen dit uit te bouwen. Juist omdat haptotherapie ervaringsgericht is en de relatie centraal staat, past de therapie bij de ontwikkeling van een kind.
De reacties van kinderen op haptotherapie zijn heel direct. Als de therapeut niet werkelijk aandachtig en oprecht is in de aanraking, sluiten kinderen zich af of beginnen over iets anders te praten. Des te jonger het kind, des te lijf-lijker en directer het reageert. Maar ook des te sneller het zijn balans weer terugvindt en zonder hulp weer verder kan.

Kinderhaptotherapie is voor kinderen die vastlopen in hun emoties. Kleine kinderen zullen dit vaak uiten door moeilijk gedrags te vertonen. Heel erg druk zijn, veel spierspanning opbouwen. Oudere kinderen door zicht af te sluiten, eenzaam zijn, niet gehoord worden of juist extra opstandig te zijn.

Aanpak

Bij jonge kinderen is de aanpak speels, veel bewegingsoefeningen en aanrakingsspelletjes. Het kind voelt dan zichzelf, het materiaal én de ander. Er is ruimte om dingen te benoemen. Het kind leert luisteren naar wat zijn of haar lichaam en gevoel zeggen. Het kind ontdekt nieuwe mogelijkheden en maakt zich deze eigen.

Kind therapie wordt altijd gegeven in combinatie met ouderbegeleiding, lees verder bij ouderbegeleiding.